Etapele procedurii FIV cu ovocite donate

     Consultație inițială

      Contactarea coordonatorul RUA al clinicii prin telefon sau prin alte mijloace electronice de comunicare (e-mail etc.) reprezintă primul pas pe care pacienta/cuplu trebuie să facă pentru a urma un tratament FIV cu ovocite donate.

       Coordonatorul RUA va oferi gratuit o consultație preliminară și informativă.De la pacienta/cuplu se va cere istoricul medical/raportul medical și rezultatele examinărilor medicale anterioare (dacă le au). Dupa evaluarea istoricului medical al cuplului coordonatorul RUA o/îl invită la consultația la clinica. Dupa consultație preliminară (în cazul în care pacienta/cuplu este de acord cu condițiile procedurii urmează vizita la clinica și consultația medicală.

       Prima vizita la Kiev durează 2-3 zile. În timpul vizitei se întocmește dosarul medical pentru fiecare cuplu. După evaluarea stării de sănatate a fiecărui partener și identificarea  cauzelor de infertilitate, medicul specialist propune cea mai eficentă metoda de tratare a infertilității.

       Medicul evalueză și analizează istoricul medical al cuplului, testele clinice și tratamentele efectuate anterior. In același timp se realizează examenul ginecologic cu o ecografie transvaginală.

     Ambilor parteneri este prescrisă o serie de teste medicale necesare pentru tratamentul FIV cu ovocite donate.       

     Testele și investigațiile medicale pe care cuplu trebuie sa le prezinte la consultație initială:

  • adeverința medicală eliberată de medicul de familie/medicul terapeut care confirmă inexistența contraindicațiilor pentru FIV si a bolilor cornice la pacienta;
  • ecografia transvaginală (nu e obligatoriu);
  • ecografia glandelor mamare/ mamografie (obligatoriu);
  • radiografie pulmonară efectuată de ambii parteneri;
  • analize serologice – SIDA/HIV, sifilis (RW), Ag HBs, HCV (ale ambilor parteneri) Termenul de valabilitate -3 luni.

      Testele medicale realizate în clinica:

      Pentru a determina orice patologie sau deviere, care ar putea prezenta un risc pentru sarcina și preconcepție, cuplul trebuie să efectueze următoarele teste medicale:

  FEMEI:

  • teste de sânge pentru determinarea grupei sanguine și a factorului Rh;
  • teste de coagulare a sângelului;
  • analiza generală și biochimică a sângelului;
  • teste serologice – SIDA/HIV, sifilis (RW), Ag HBs, HCV;
  • testele hormonale pentru evaluarea nivelurilor de hormoni;
  • ecografie transvaginală;
  • analiza generală a urinei;
  • examinare ginecologică: analizele culturii colului uterin la depistarea infecțiilor – Candida, germeni comune, Mycoplasma, Ureaplasma, Chlamydia trachomatis, HPV, Trichomonas, Gardnerella).

  BĂRBAȚI:

  • teste de sânge pеntru determinarea grupei sanguine și a factorului Rh;
  • teste serologice – SIDA/HIV, sifilis (RW), Ag HBs, HCV;
  • spermograma (analiza a materialului seminal) este un test al fertilității masculine care evaluează anumite caracteristici ale spermei si spermatozoizilor. Pe lângă proprietățile chimice și fizice (volum, pH, lichefiere și viscozitate), concentrarea, motilitatea și morfologia spermatozoizilor prezenți în proba de spermă, acești parametri sunt apoi comparați cu standardele normospermiei aprobate de OMS (Organizația Mondială a Sănătății).
  • cariotipul (analiza cromozomială în sânge). Testarea citogenetică constituie parte integranta a medicinii clinice deoarece identificarea unei aberații cromozomiale specifice poate explica o anomalie fenotipica și poate fi direct asociata cu diagnosticul unei boli. Din acest motiv este esențial să se determine daca o persoana afectată prezinta un complement cromozomial ce difera de pattern – ul standard al celor 23 perechi de cromozomi cu morfologie cunoscuta.

 

  1. Procedura FIV cu ovocite donate propriu – zisă

  Un ciclu FIV cu ovocite donate cuprinde mai multe etape:

  1. Tratamentul pregătitor;
  2. Stimularea ovariană a donatoarei;
  3. Recoltarea ovocitelor de la donatoarea și a materialului seminal de la tatăl biologic sau de la donator și fertilizare în vitro (FIV);
  4. Cultivarea embrionilor in vitro până la stadiu de blastocist;
  5. Transferul embrionilor în cavitatea uterină a pacientei;
  6. Tratamentul de susținere hormonală în perioada de post implantare.
  7. Verificarea sarcinii

      Tratamentul pregătitor

      Aceasta etapa dureaza 2 – 3 saptamani și are ca scop inhibarea stimulilor hormonali proprii, prevenirea chisturilor si ovulatiei spontane, blocarea ciclului menstrual natural. Medicația se administreaza injectabil sau sub forma de contraceptive orale. In aceasta perioada se incepe si administrarea unui supliment de acid folic și vitamina E. Tratamentul pregatitor pacienta parcurge în țara de reședință. La a 19-a zi a ciclului menstrual (daca pacienta are ciclu regulat) se administreza medicamentul cu scopul inhibării stimulilor hormonali proprii. Dupa 10-12 zile de la administrarea acestui medicament pacientei i se prescrie  tratamentul hormonal.

     Stimularea ovariană a donatoarei

     Scopul acesteia este de a spori şansele de apariţie a sarcinii.  În acest scop,de obicei, sunt prescrise medicamente hormonale, care provoacă în ovarele maturarea simultană a mai multor foliculi. În fiecare folicul se maturizează un ovocit care este aspirat în timpul puncţiei ovariene. După fertilizarea ovocitelor se obţin mai mulţi embrioni. Cu cât mai mulți embrionii se obțin, cu atât se măresc şansele pentru obţinerea sarcinii.

     Concomitent cu procedura de stimulare ovariana a donatoarei, este urmat tratamentul de pregatire a pacientei pentru transferul embrionar. Unele proceduri de monitorizare  pot fi efectuate în orașul de reședință a cuplului, printr-o colaborare cu  medicul indicat de către pacientă. Cuplul trebuie să vină la Kiev  pentru recolatea materialui seminal de la partener/soț  și transferul embrionar care are loc la a 5-a zi dupa fertilizare in vitro.

     Recoltarea gameților sexuali

     Recoltarea ovocitelor se face prin punctie vaginală ghidata ecografic cu  anestezie.

     După recoltarea ovocitelor se colectează proba de spermă și se prepară materialul seminal. În scopul de a obține spermă de o calitate optimă, este important ca pacienții să urmeze instrucțiunile clinicii pentru colectarea materialului seminal –  abstinența sexuală pe perioada de 3-4 zile de înainte de recoltarea acestuia.

     Cultivarea embrionilor 

    Ovocitele recoltate în timpul puncţiei foliculilor, se plasează într-un incubator în vase speciale cu mediu nutritiv, unde se asigură condiţii similare cu cele din corpul mamei (aceeaşi temperatură, dioxid de carbon, etc.).

    În fiecare zi embriologul evaluează embrionii şi fixează toţi parametrii: cantitatea şi calitatea celulelor embrionului (blastomerii), viteza divizării, prezenţa dereglărilor, etc. Cultivarea embrioniilor se extinde până la stadiul  de blastocist. Un blastocist se formează cand embrionul ajunge în a 5-7-a zi de dezvoltare. Transferul de embrioni in stadiul de blastocist a fost asociat cu o rata mai mare de succes a FIV.

       Transferul embrionar

     Dupa ce embrionii cultivați sunt analizați detaliat sub microscop și prin urmare considerați sănătoși și fără anomalii cromozomice, aceștea sunt transferați în cavitatea uterină. Transferul embrionar este una dintre cele mai importante parți din procedura FIV. Transferul embrionar este complet dupa ce ovocitele au fost fertilizate cu spermatozoizii soțului/partenerului și au fost supuse procesului de cultivare embrionara.

     Dupa ce a avut loc transferul embrionar, pacienta trebuie sa stea întinsă pe pat în timp de 2-3 ore. Dupa  2-3 ore ea poate să meargă la hotel/vila, iar peste 24 de ore – sa se întoarcă în țara de reședință. Se recomanda de obicei evitarea eforturilor fizice pentru câteva zile dupa transfer. Dupa 48 de ore pacienta poate să revină la activitatile sale normale – acestea nu vor afecta implantarea în nici un fel.

      Tratamentul de susținere hormonală

       După transferul embrionar pacienta urmează până la rezultatele primului test de Beta – Hcg tratamentul de susținere hormonală prescris de medicul.

        Verificarea sarcinii

         După 14 zile de la transferul embrionilor în cavitatea uterină, rezultatul tratamentului este verificat de primul test de Beta –hCG.  Acest hormon este secretat doar în perioada de sarcina și el este responsabil de pozitivarea testului de sarcina. HCG este compus din celule care formează placenta.

        În cazul în care testul este pozitiv, se repetă pentru a monitoriza evoluția sarcinii. Prima ecografie fetală se realizează  după 4  săptămâni de la transferul embrionar.

       Rezultatul pozitiv al procedurii  FIV se consideră o sarcina cu termenul de 12 săptămâni.

     Conform contractului, în cazul avortului spontan survenit până la 12 săptămâni de sarcina se oferă un nou ciclu FIV (se refera la pachetele de servicii «DUBLU» și «SUCCES GARANTAT»).